HENRIK ELMGREEN 70 ÅR

Tirsdag den 10. marts fylder Henrik Elmgreen 70 år

Danmark mistede kun en middelmådig cykelrytter – men fik til gengæld en uopslidelig og dygtig drivkraft og iværksætter, da den dengang 25-årige Henrik Elmgreen i 1970 blev trukket til side af daværende sportslig leder på Ordrupbanen Jørgen Beyerholm Sr. med følgende budskab:

”- Hr.Elmgreen. De er en elendig cykelrytter, men jeg tror De kunne blive en god leder, så kunne De ikke hjælpe mig? Der er ingen mere oplagt!”

Beyerholms tilbud blev begyndelsen til en af de mest markante og betydningsfulde karrierer på lederniveau i dansk cykelsport nogensinde. Fra 1970 var Henrik Elmgreen assisterende sportslig leder på Ordrupbanen, og da stillingen over ham blev ledig to år senere var ”Rico”, som han stadig kaldes, det oplagte valg.

Når Elmgreen hurtigt slog sit navn fast og blev en magtfuld og respekteret personlighed i cykelsporten skyldtes det ikke alene hans evner som leder og igangsætter, men også som kommunikator, både på skrift og i tale.

Fra 1973 og hele 30 år frem var han redaktør af Danmarks Cykle Unions medlemsblad, Cykle Sport. Men det var evnerne indenfor mundtlig kommunikation, der senere skulle gøre ham til en kendt og elsket figur hos et publikum, der var langt større.

Da TV2 pludselig midt i 90´erne stod med et sommerprodukt (Tour de France) som hele nationen var ved at lære at elske, men kun et fåtal rigtig forstod, havde man brug for en cykel-”professor”, der kunne forklare sporten så folk forstod den bedre.

Ingen kunne løse den opgave bedre end Elmgreen.

Evnerne som kommunikator blev også hans indgang til den gren af sporten, som han siden skulle blive nærmest synonym med, nemlig 6-dagesløbene.

Da Ole Ritter og Leo Duyndam i december 1974 vandt 6-dagesløbet i Herning var det med en 29-årig Henrik Elmgreen som speaker – og det gjorde han så godt, at han var selvskreven til jobbet, da der to år senere efter en lang pause igen skulle køres rundt på de skrå brædder i Forum.

Men det lå naturligvis i kortene at Elmgreen ikke blot skulle speake 6-dageløbene fremover. Han skulle styre dem. Hvilket skete fra 1984, da han overtog ansvaret som sportslig leder for Københavns Vinterbane.

Dermed var en epoke indledt. En epoke med Henrik Elmgreen som ”mr.6-dagesløb” i Danmark, som først skulle slutte 32 år senere, den 7.februar 2012, da Elmgreen overlod nøglerne og tøjlerne til sin afløser, ex-cykelrytter Michael Sandstød.

I den mellemliggende periode har det københavnske 6-dagesløb med Elmgreen som leder overlevet kriser, lavkonjunktur, tag-sammenstyrtning og mange andre trusler.

Men det lever endnu. Og det skyldes ikke mindst håndfast ledelse og stenhårdt arbejde fra Elmgreen og ”fru Elmgreen”, som han konsekvent benævner sin elskede hustru Helle.

Også Danmarks svar på Tour de France, cykelløbet ”Danmark Rundt”, der hvert år samler tusindvis af tilskuer langs de danske landeveje er en Elmgreen-opfindelse. Han tog initiativet og arrangerede løbet fra dets begyndelse i 1985 og frem til den nuværende direktør, Jesper Worre, tog over.

I januar blev Henrik Elmgreen udnævnt til Ærespræsident for UIV (Union Internationale des Velodromes), sammenslutningen af internationale Banearrangører, hvor han i 24 år beklædte posten som præsident.

Henrik Elmgreen er stadig en markant stemme i cykelsporten, bl.a. som foredragsholder og forfatter.

 

SONY DSC

 

 

Share