Verdens ældste cykelklub fylder 140 år

Verdens ældste cykelklub fylder 140 år

Fredag den 7. maj fylder DBC (Dansk BiCycle Club) 140 år. Klubben blev dannet den 7. maj 1881, og er dermed verdens ældste fortsat eksisterende cykelklub.

DBC er altså stiftet længe før der var noget, der hed Danmarks Cykle Union, før noget der hed Olympiske Lege eller VM i cykling.
De første aktiviteter DBC stod for var cykelløb på stierne i selveste Tivoli i centrum af København. Noget der er svært at forestille sig kunne lade sig gøre nu. Der var dog ambitioner om mere, og i 1888 erhvervede klubben en grund ved Ordrup. Resten er historie, som man siger. I 1896 blev der første gang afviklet VM på Ordrupbanen, og i alt ni gange har DBC været VM-arrangør. Sidste gang i 1956.

I mange år var DBC grundstammen i dansk cykelsport, og det var DBC, der sendte danske ryttere til VM og andre internationale stævner. Pengene kom fra blandt andet totalisatorspil på cykelløbene på Ordrupbanen, der var DBCs hjemmebane frem til 2000.

DBC var også klubben bag Stjerneløbet i Roskilde og et hav af internationale stævner, heriblandt World Cup-afdelinger i Ordrup plus at klubben i flere omgange har været arrangør af 6-dagesløb i Forum.

Fra 2001 rykkede DBC til Ballerup Super Arena, og på trods af den store udfordring med taget der faldt sammen i 2003, er klubben kommet videre, og er i dag nok Danmarks største arrangør af cykelløb, heriblandt det nyindførte 3-dagesløb, med et hav af frivillige hjælpere, som der kan trækkes på.

“Vi havde planer om et stort stævne for at markere vores fødselsdag, men det satte coronapandamien en stopper for. Vi vender dog meget snart tilbage med informationer om en erstatning”, forklarer DBCs formand Bjarne Kratholm. “For vi er virkelig stolte af at være en del af verdens ældste cykelklub, og det er vores vigtigste opgave af skabe cykelløb og betingelser for udvikling af cykeltalenter”.

På fotoet, taget i DBCs klublokale i Ballerup Super Arena, ses DBC-formand Bjarne Kratholm, næstformand Tonny Møller Jensen og Mr. DBC, Ole Kjeldsen. Cyklen har tilhørt Thorvald Ellegaard, der i starten af 1900-tallet seks gange blev verdensmester i sprint.

Share