Verner Blaudzun fylder tirsdag 75 år

Verner Blaudzun fylder tirsdag 75 år

Tirsdag 23. marts fylder Verner Blaudzun 75 år. Han var én af de profiler, der tegnede dansk cykelsport i 1960’erne og 1970’erne. Han var indbegrebet af en holdrytter, både som person men også på cyklen.

Af Henrik Elmgreen

Blaudzun var indbegrebet af en holdrytter, både som person men også på cyklen. Sine største sejre fejrede han i en af sportens hårdeste discipliner, 100 km holdløb. I 1966 vandt han i Köln sammen med Jørgen Emil Hansen, Ole Højlund og Flemming Wisborg verdensmesterskabet, og året efter blev det til sølv i Heerlen i Holland med Jørgen Emil, Leif Mortensen og Henning Petersen som holdkammerater. Ti år efter guldmedaljen i 1966 var han med til at vinde endnu en medalje, denne gang af bronze ved OL 1976 i Montreal. Fra det oprindelige hold var foruden Blaudzun også Jørgen Emil med i 1976. Derudover bestod holdet af endnu en ”veteran”, Jørn Lund, samt den ganske unge Gert Frank.

Det var en gedigen overraskelse, at de tre ”gamle” og ynglingen kunne vinde olympisk medalje.

Blaudzuns mentalitet og menneskelige egenskaber gjorde ham til den perfekte holdløbsrytter. Han var en solid ”holdspiller” og når der af og til var kontroverser på holdet, var han mægleren, der med sit rolige væsen kunne gyde olie på vandene.

Han var elegant på en cykel, seriøs og flittig og også en fighter. Og selvfølgelig kunne han også andet end at køre holdløb, to gange 1968 og 1970 var han dansk mester på landevej individuelt. Fem gange vandt han sammen med sin klub Herning CK det danske mesterskab i holdløb.

Også efter karrieren har Verner været aktiv i sporten, bl.a. som speaker ved landevejsløb samt ved de hedengangne 6-dagesløb i Herning.

Et stort tillykke til en mand, der har været en fornem repræsentant for dansk cykelsport i mange år.

Share