Den gamle sprinter er død

Et af Danmarks allerstørste cykelsportsnavne, Axel Schandorff, er død i en alder af 90 år. 

I årene efter 2. verdenskrig var han ikke blot en af Danmarks førende cykelryttere men også en af de største navne i dansk idræt overhovedet. Han var banerytter og som amatørsprinter var han i verdensklasse med 2. pladser ved VM i 1946 i Zürich og 1948 i Amsterdam. Derudover vandt han OL-bronze i London 1948. I årene 1946 – 1954 vandt han ni gange det danske mesterskab i sprint, fire gange som amatør og fem gange som professionel.

Efter karrieren koncentrerede han sig om sin guldsmedeforretning, men han var stadig aktiv i sporten på lederfronten. Han var i en periode bestyrelsesmedlem i DBC og en kort overgang sportsleder på vinterbanen i Forum. Senere blev han formand for Dansk Prof. Cykle Forbund og fik sæde i bestyrelsen for den internationale cykelunions (UCI) professionelle underafdeling, FICP.

“Schan” var alle dage en mand med sine markante meningers mod, men også altid gentleman til fingerspidserne. En rigtig “herre”. Og så havde han en dyb og inderlig kærlighed til cykelsporten, en kærlighed som nok kun blev overgået af den kærlighed og stolthed han følte for datteren Silja, der på Det Kgl. Teater gjorde karriere som solodanser og ballerina i internationalt format.

image002

Af Henrik Elmgreen

Share